Sağlıklı bir bebek neden ağlar?
Bebeğiniz çok ağlıyorsa önce bir çocuk doktoru tarafından muayene edilerek süt alerjisi ya da başka bir tıbbi sorun olasılığını eleyin.
Sağlıklı bebeklerde ağlamanın iki nedeni vardır:
1. İletişim: bebeğin bir şeye ihtiyacı vardır;
Kucağa alınma
Yiyecek
Uyaran vb.
Ana babanın rolü: Bebeğinizin ihtiyacını mümkün olan en kısa sürede ve en iyi şekilde karşılamaya çalışın.
2. İyileşme: Bebek streslidir;
Fiziksel acı nedeniyle
Duygusal acı nedeniyle
Ana babanın rolü: Acı kaynağını ortadan kaldırım, stresi azaltın, bebeğinizi sevgiyle kucaklayın ve ağlamaya devam etmesine izin verin.
Bebeklerde stres kaynakları:
Doğum öncesi stres
Doğum travması
Karşılanmamış ihtiyaçlar
Aşırı uyarı
Gelişim sürecindeki hüsran duyguları
Fiziksel acı
Korkutucu olaylar (yüksek sesler, ana babadan ayrılık, ana babanın stresi gibi)
Bir bebek alerji ya da başka bir tıbbi sorun olmadığı halde ağlıyorsa, bunun iki sebebi olabilir. Bebeğin kucağa alınma, beslenme, uyarılma gibi o andaki bir ihtiyacı söz konusu olabilir. Ancak ağlamanın nedeni her zaman o andaki bir ihtiyaç ya da rahatsızlık değildir. Ağlama, aynı zamanda stres boşaltme mekanizması, geçmişteki travmalar ya da stres birikimi nedeniyle oluşan gerilimi azaltmanın bir yolu da olabilir.
Araştırmacılar yetişkinlerde ağlama sonrasındaki fizyolojik değişiklikleri ölçmüşler ve ağlama sonrasında tansiyonda, nabızda ve vücut ısısında aynı süreyle yapılan fiziksel alıştırmalar sonrasında olduğundan daha fazla düşüş olduğunu saptamışlardır. Ağlamadan sonra beyin dalgaları da gevşemeyi gösterir biçimde daha senkronize hale gelmiştir. Bu çalışmalardan edinilen sonuç, ağlamanın bebeklerin gerilimleri azaltmaya yaradığıdır. Stres atmak için ağlamak, sağlıklı gelişim için muhtemelen beslenmek, uyumak ya da kucağa alınmak kadar önemlidir.
Bu bilgiler Aletha J. Solter’in Bilinçli Bebek Kitabı’ndan alıntılanmıştır. Bu konularda daha çok okumayı isterseniz Bilinçli Bebek kitabını edinebilirsiniz.
Comments